Dietter

Dersom man vil gå ned i vekt og holde seg nede i vekt, må man legge om kostholdet på sikt. Men dersom man bare vil gå ned noen få kilo, er en diett en god løsning. En diett kan også være en fin start på langvarig vektreduksjon.

Noen dietter går bare over noen uker, mens man kan gå på andre dietter i mange år. Som regel finnes det ingen snarvei til vekttap, og de fleste diettene fokuserer på raske løsninger, men en diett kan bidra til vekttap, og at man blir mer bevisst på hva man spiser.

Den beste måten å gå ned i vekt på, er å tilpasse kaloriinntaket til kroppens forbruk. Det er ikke bare mengden man spiser, men også hva man spiser som avgjør om man går ned i vekt eller ikke. Man kan for eksempel spise mange kilo med grønnsaker hver dag, uten å gå opp i vekt, mens man får i seg den samme kalorimengden av bare noen få flak med potetgull. Hvis man vil spise seg mett, uten å gå opp i vekt, er grønnsaker det aller beste. Hvis man spiser seg mett av grønnsaker, har man heller ikke plass til usunn mat.

Noen dietter fokuserer på at man bare skal spise bestemte typer mat. LCHF står for lavt inntak av karbohydrater og høyt inntak av fett. Denne dietten baserer seg på tanken om at det er karbohydrater man blir fet av. Man må derimot aldri slutte helt å spise karbohydrater, for kroppen trenger karbohydrater hver dag for å fungere.

Det finnes også piller som kan hjelpe med vekttap. Noen piller demper appetitten, mens andre reduserer kroppens opptak av fett. Noen piller hjelper også til å bryte ned kroppens opplagrede fett. Swiss Clinics diettpiller virker både gjennom å hindre fettcellenes vekst og ved bryte ned det fettet som allerede er lagret opp.

Den største diett-trenden for tiden er 5:2 dietten, som går ut på at man kan faster to dager i uka, mens man spiser så mye man vil resten av uka. Denne dietten kan ha både fordeler og ulemper. Forskning viser at faste kan være sunt for kroppen. Men dersom kroppen får for lite næring, kan den også gå inn i sparemodus. Det vil si at kroppen sparer på energien i stedet for å bruke den. Det kan føre til at man går opp i vekt. Derfor strides de lærde om effekten av denne dietten.